Vrouwengeschiedenis per week

Week 2
5 januari 2004 - 11 januari 2004

Catharina de Medici

Catharina de Medici

Op 5 januari 1589 overleed in het franse Blois Catharina de Medici, zij werd 69 jaar oud. Ze was geboren in Florence als dochter van Lorenco II de Medici.
Het beeld van Catharina de Medici in de geschiedenisboeken is heel dubbel. Enerzijds wordt zij als wrede koningin beschreven, anderzijds wordt haar invloed op de Franse hofcultuur alom geprezen.

In 1553 is Catharina gehuwd met Hendrik II van Valois, de koning van Frankrijk. Zij kreeg samen met hem 10 kinderen, waarvan er drie later ook koning werden. Zes jaar na het huwelijk overleed Hendrik II en moest Catharina uit de schaduw van haar man treden om haar zoon te steunen bij diens regering.
Catharina had het niet makkelijk aan het Franse hof. Ze had heimwee, haar stijl van leven riep bij andere hovelingen veel verzet op, haar man had een andere geliefde en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten.
In 1572 monden deze twisten uit in de Barthlomeusnacht, waarin duizenden Hugenoten (naar verluid op gezag van Catharina) werden vermoord. Pas in 1598 kwam met het Edict van Nantes een einde aan de twisten.

Meer lezen:
Meer over Catherina de Medici (in het engels)
Meer over de geschiedenis van de Hugenoten
Meer over de Bartholomeusnacht
Het hofleven van Catherina de Medici...
... en het ijsrecept dat ze meebracht.
Over de eerste hofdansen


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links