Vrouwengeschiedenis per week

Week 20
10 mei 2004 - 16 mei 2004

Elena ThorntonSpirit of ecstacy

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste Rolls Royce werd gebouwd. Uit onvrede over de kwaliteit van de auto’s besluiten de techneut Henry Rolls en de autohandelaar Charles Royce hun eigen auto te gaan bouwen. Deze samenwerking leverde een auto op die tot op heden geroemd wordt om zijn luxe en kwaliteit.
Het meest beroemde kenmerk van de Rolls Royce is het beeldje op de voorkant: de Spirit of ecstasy. De vrouw die hiervoor model stond is daardoor wereldberoemd geworden, hoewel bijna niemand haar naam kent. Elena Velasco Thornton was de secretaresse en minnares van Lord Montagu Beaulieu, een vriend van Rolls en Royce. Ze was een knappe en intelligente vrouw en reisde veel rond de wereld met haar ‘baas’. Toen Rolls en Royce in 1911 een beeldje voor op hun auto wilden laten maken (in die tijd een rage) vroegen ze Elena om model te staan voor kunstenaar Sykes.
In december 1915 kwam Elena om bij een scheepsramp. Het schip de Persia waar ze op reisde werd door een Duitse onderzeëer geraakt en zonk. Lord Montagu overleefde de ramp.


Meer lezen:
Meer over het beeldje Spirit of ecstasy
Meer over het beeldje en Elena (in het engels)
De geschiedenis van Rolls Royce (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links