Vrouwengeschiedenis per week

Week 21
17 mei 2004 - 23 mei 2004

Mona LisaMona Lisa

Een van de beroemdste schilderijen ter wereld was de afgelopen weken weer volop in het nieuws: de Mona Lisa. Leonardo da Vinci schilderde haar tussen 1503 en 1506 op een dun paneel van populierenhout. Dit paneel blijkt nu krom te trekken.

Over de vrouw op het schilderij wordt al eeuwen gespeculeerd. De vrouw met de mysterieuze glimlach zou een afbeelding van Da Vinci zelf, maar dan als vrouw, zijn. Ook is geopperd dat Mona Lisa geen vrouw maar een jongen zou zijn. Daarnaast is er de theorie dat de vreemd gekrulde lippen van Mona Lisa het lichaam van een leerling van Da Vinci zouden voorstellen.
Het meest waarschijnlijk is het schilderij een afbeelding van Lisa Gherhardini, de vrouw van Florentijnse koopman Fransesco del Giocondo. De koopman huwde zijn vrouw in 1495. Rond 1503 vroeg hij Leonardo da Vinci een portret van zijn vrouw te schilderen. De merkwaardige glimlach zou een grapje van Leonardo zijn: Giocondo betekent in het italiaans ook gelukkig of prettig. Daarom werd Lisa glimlachend afgebeeld.
Het schilderij is ook in politiek opzicht omstreden. Het speelt al eeuwen een rol in de verhoudingen tussen Italië en Franrijk. Veel Italianen vinden dat het kunstwerk tot het Italiaanse erfgoed behoort en daarom moet terugkeren naar Italië. Om die reden werd het schilderij op 21 augustus 1911 gestolen uit het Louvre door de Italiaan Vincenzo Perugia. Hij werd na tweeëneenhalf jaar opgepakt en veroordeeld tot zeven maanden celstraf. Het schilderij keerde terug naar het Louvre waar het nog steeds onder zware bewaking te zien is.


Meer lezen:
Meer over Leonardo da Vinci
Meer over de sfumato-techniek waarmee Mona Lisa werd geschilderd
Mona Lisa als inspiratie voor kunstenaars 1
Mona Lisa als inspiratie voor kunstenaars 2 (in het engels)


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links