Vrouwengeschiedenis per week

Week 25
14 juni 2004 - 20 juni 2004

Vrouwenstad: de Lowell-fabrieken



Meisje in Lowell-fabriek

Deze week kondigde de Saudische projectontwikkelaar Hessa Aloun aan dat er een speciale vrouwenstad zal worden gebouwd bij de Saudische havenstad Jiddah. De stad moet het voor vrouwen mogelijk maken buitenshuis te werken of een opleiding te volgen.
Zo’n zelfde ‘vrouwenstad’ bestond ook in de Verenigde Staten rond 1850. In Lowell (Massachusetts) ontstonden een aantal textielfabrieken waar alleen maar jonge vrouwen werkten. Voor deze vrouwen waren aparte woongebouwen neergezet. Ook waren er voorzieningen als bibliotheken, een ziekenhuis en verschillende kerken voor de vrouwen gebouwd.
De werkneemsters van de Lowell-fabrieken moesten verplicht naar de kerk en huismeesters zorgden ervoor dat er na de 12-urige werkdag ook toezicht was. Ouders van jonge vrouwen konden zo met een gerust hart hun dochters buitenshuis laten werken. Hierdoor werd het mogelijk een hele groep nieuwe werkneemsters in te zetten in de groeiende economie.
Ondanks de lange werkdagen hadden veel vrouwen toch tijd voor het bezoeken van lezingen, het volgen van een opleiding en zelfs het schrijven voor de lokale literaire krant, de ‘Lowell Offering’.
De Lowell-fabrieken waren in die tijd zo bijzonder, dat ze voor menig toerist een ‘must’ waren om te bezoeken. Charles Dickens was een van hen.


Meer lezen:
Het Amerikaans museum voor textielgeschiedenis (in het engels)
Een on-line rondleiding in de Lowell-fabrieken (in het engels)
Het dagboek van een werkneemster in de Lowell-fabrieken (in het engels)
Artikelen uit en over de ‘Lowell Offering’(in het engels)
De indrukken van Charles Dickens in Lowell (in het engels)


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links