Vrouwengeschiedenis per week

Week 26
21 juni 2004 - 27 juni 2004

Sportheldinnen: een overzichthuisvrouwenrace

Deze zomer staat bol van de sportevenenmenten. Het EK-voetbal, het Wimbledon tennistoernooi, de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen.In voorgaande jaren waren deze evenementen voor ons aanleiding een aantal sportheldinnen naar voren te halen. Hieronder een korte terugblik.

Na het toernooi van Roland Garros is nu het toernooi van Wimbledon gestart. Op Wimbledon maakt Martina Navratilova haar come-back. Een van haar beroemde voorgangsters is Billy Jean King. Deze tennister werd uitgedaagd een wedstrijd te spelen tegen een man die beweerde dat hij van alle vrouwen kon winnen, louter omdat mannen in alles beter zijn dan vrouwen. Billy Jean King nam uiteraard de uitdaging aan....

Het EK-voetbal lijkt in de media een typische mannenzaak. Je zou bijna vergeten dat vrouwen ook voetballen. Sterker nog, ze doen dit al sinds 1896. Lees hier alles over vrouwenvoetbal.

Na de Tour de France wordt in Frankrijk (niet elk jaar) de Tour Feminin gereden. Leontien van Moorsel, houdster van het werelduurrecord voor vrouwen, heeft in deze Tour meermalen een overwinning behaald.

Tot slot starten half augustus weer de Olympische Spelen deze keer in Athene. De Spelen hebben al heel wat sportsters legendarische gemaakt. Voorbeelden zijn zwemster Rie Mastenbroek en natuurlijk atlete Fanny Blankers-Koen.

Voor een historisch overzicht van allerlei prestaties van vrouwen in de sport kun je terecht bij de History of women in sports timeline (in het engels).

Foto: Diemen - September 5, 1952.
Collection Algemeen Hollands Fotopersbureau / Ben van Meerendonk.

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links