Vrouwengeschiedenis per week

Week 29
12 juli 2004 - 18 juli 2004

Vakantiespecial 2: Alexandrine Tinne, avontuurlijk fotografefotospecial: foto door Alexandrine Tinne

De zomervakantie: tijd voor verre reizen en vakantiekiekjes. Reizen en fotograferen horen voor veel mensen bij elkaar. Daarom vier weken lang een vrouwengeschiedenis-zomerspecial over reizende en fotograferende vrouwen. Deze week deel 2: Alexandrine Tinne, avontuurlijk fotografe.

Het leven van Alexandrine Tinne (geboren in 1835) was avontuurlijk. Samen met haar moeder en haar tante reisde ze door Afrika om plaatsen te bezoeken die nog niet op de kaart stonden. Om deze reden werd ze wel ontdekkingsreizigster genoemd, maar dat was Alexandrine niet. Ze schreef bijvoorbeeld niet over haar reizen en zag zichzelf ook niet als ontdekker. Nieuwsgierig toerist is waarschijnlijk een betere omschrijving.
In de jaren 1857 tot 1861 woonde Alexandrine weer in Den Haag, nadat ze was teruggekeerd van haar eerste reis door Egypte. In deze periode heeft ze fotoapparatuur aangeschaft en een aantal foto's van Den Haag gemaakt. Op 5 september 1861, voor haar vertrek naar Afrika, schenkt ze 24 van haar foto's aan de Historische vereniging van Den Haag. De foto's laten Alexndrine's talent voor fotograferen zien. Ze heeft oog voor de werking van het licht en gevoel voor compositie. De 24 foto's zijn nu in het bezit van het Haags Gemeentearchief en via de site van dat archief te bekijken.
Van de reizen die Alexandrine Tinne door Afrika maakte zijn (helaas) nauwelijks foto's overgebleven. Er zijn er maar enkele van haar reisgezelschap. Wel is bekend dat Alexandrine haar fotocamera mee had op reis. Het was waarschijnlijk een ander toestel dan ze in Den Haag gebruikte omdat de foto's een heel ander formaat hadden. In de brieven die Alexandrine's moeder naar huis stuurde wordt regelmatig gesproken over het fotograferen. De neven van Alexandrine die naar haar dood (ze werd vermoord in 1869) naar Tripoli kwamen, melden een camera. Ze schrijven dat ze hebben gespeeld met 'tante Ali's fotomachine'.
Zelfs in de woestijn van Libië bleef Alexandrine op de hoogte van nieuwste fototechniek. Bij de geschenken voor de Sultan van Bornu, die Alexandrine bij haar broer bestelde, treffen we een fototoestel Dubroni aan (naast o.a. een ijsmachine, een microscoop en een wekker). Op dat moment de nieuwste en kleinste camera.
De afrikaanse foto's van Alexandrine zullen we nooit zien. Als ze al bestaan hebben zijn ze waarschijnlijk voorgoed verloren gegaan. Er zijn alleen de Haagse foto's van Alexandrine Tinne, die, aldus haar biograaf Kikkert, 'haar enige tastbare nalatenschap' zijn van een avontuurllijk leven.


Meer lezen:
Meer over de reizen van Alexandrine Tinne
Ontdekkingsreizigers over de dames Tinne (in het engels)
Over nederlandse expedities na Alexandrine Tinne
Op deze site zijn alle Haagse foto's van Alexandrine te bekijken (vul het zoekscherm in)
Over de Dubroni-camera (waarschijnlijk gebruikt door Alexandrine (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links