Vrouwengeschiedenis per week

Week 3
12 januari 2004 - 18 januari 2004

Elly Strassburger:
ster van het circustheater


Elly Strassburger

Deze week bestaat het Circustheater in Scheveningen 100 jaar. Tegenwoordig wordt het theater voor musicals gebruikt maar het werd oorspronkelijk gebouwd voor het circus. Van 1941 tot 1961 werd het theater elke zomer gebruikt door het circus Strassburger. Een van de bekendste artiesten uit die tijd was Elly Strassburger.

Elly Strassburger werd geboren in 1910 in het duitse Bitterfeld. De famillie Strassburger was al generaties lang bij het circus. Elly werd katholiek opgevoed hoewel de familie van oorsprong joods was. Circus Strassburger was een echt familie-circus waarin elk lid van de familie zijn eigen taak had, zo zorgde Elly voor de restauratie en de garderobe. Met de opkomst van de Nazi's werd het voor het circus steeds moeilijker zich te handhaven in Duitsland en daarom week het in 1940 uit naar Nederland.

Elly Strassburger betrad na de oorlog de piste als artiest en werd beroemd met haar paardennummer. Ze was de lieveling van het publiek. In de jaren zestig ging het hard achteruit met het circus en werd het voor Elly moeilijk om nog te werken. Haar man, de dompteur Harry Belli, werkte tot 1975 door als dompteur. Op 7 mei 1988 overleed Elly Strassburger.

Meer lezen:
Meer over Elly Strassburger
Meer over Circus Strassburger
Meer over Circustheater Scheveningen
Meer over theater Carre waar 's winters werd opgetreden


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links