Vrouwengeschiedenis per week

Week 30
19 juli 2004 - 25 juli 2004

Vakantiespecial 3: Maria Hille, beroepsfotografe van stadsgezichten



fotospecial: foto door Maria Hille

De zomervakantie: tijd voor verre reizen en vakantiekiekjes. Reizen en fotograferen horen voor veel mensen bij elkaar. Daarom vier weken lang een vrouwengeschiedenis-zomerspecial over reizende en fotograferende vrouwen. Deze week deel 3: de stadsfoto's van Maria Hille.

In dezelfde periode dat Alexandrine Tinne haar foto's van Den Haag maakte (rond 1860) werkte er in die stad ook Nederlands eerste professionele fotografe: Maria Hille. Maria Hille werd geboren in 1827 in Rhanderfehn bij het Duitse Hannover. In 1853 kwam ze naar Nederland, samen met haar man Claus Pruter die ook fotograaf was. In Groningen begonnen ze een atelier. Na een kort verblijf in Amsterdam vestigde het echtpaar zich in 1857 in Den Haag en startte daar het atelier 'M. Hille en Comp.' aan het Buitenhof. Het atelier staat dus op naam van Maria.
De specialiteit van Maria Hille was het stadsgezicht. Met de opkomst van de architectuur (de foto's vormden een goede reclame) en het toerisme (de ansicht) was er veel vraag naar dit soort foto's.
De foto's van Maria werden alom gewaardeerd. Zo werden twaalf van haar foto's geplaatst in het 'Photographisch Album van 's Gravenhage en Scheveningen' dat in 1860 in Den Haag werd uitgegeven. Opvallend aan het album is dat er enkele foto's in staan die erg lijken op die van Alexandrine Tinne. Het zou kunnen dat Alexandrine les heeft gehad van Maria Hille.
Een speciale opdracht deed Hille voor het Koninklijk Huis. Ze maakte foto's van acht huizen in Leiden die in een album werden samengevoegd tot een afstudeerkado voor de toenmalige Prins van Oranje.
Haar letterlijk grootste opdracht was het maken van een foto bij een artikel in een architectuurtijdschrift. Het artikel verscheen in 1859 in 'Verzameling van afbeeldingen en beschrijvingen van oude en bestaande gebouwen'. Dit was de eerste fotografische illustratie die ooit in een nederlands architectuurtijdschrift werd afgedrukt. Omdat foto's in die tijd niet makkelijk konden worden gedrukt op een drukpers, moest ze de betreffende foto 800 keer zelf afdrukken, waarna die handmatig in het tijdschrift werden ingeplakt.
Na het overlijden van haar man in 1863 verhuisd Hille een paar maal binnen Den Haag maar ze start steeds weer een atelier. Tot 1881 vinden we haar als fotografe in de archieven. Na 1893 is ze daarin niet meer te vinden, waarschijnlijk omdat ze in dat jaar overleed.


Meer lezen:
Het boek van Hille over Den Haag en Scheveningen is nu zeer kostbaar. Lees hier meer over het boek en fotografe (in het engels)
Over andere vrouwelijke fotografen in Leeuwarden
Er worden steeds meer foto's gemaakt door Maria Hille in archieven gevonden

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden