Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
26 juli 2004 - 1 augustus 2004

Vakantiespecial 4: de portretten van Julia Margaret Cameronfotospecial: foto door Julia Margaret Cameron

De zomervakantie: tijd voor verre reizen en vakantiekiekjes. Reizen en fotograferen horen voor veel mensen bij elkaar. Daarom vier weken lang een vrouwengeschiedenis-zomerspecial over reizende en fotograferende vrouwen. Deze week deel 4: de portretten van Julia Margaret Cameron.

In negentiende eeuws Engeland waren ook een aantal vrouwen actief als fotografe. Voorbeelden zijn Lady Filmer, Lucy Fleming, Lady Clementia Hawarden, Constance Talbot (de vrouw van de uitvinder van het negatief) en de beroemdste Julia Margaret Cameron.
Julia Margaret Cameron staat bekend als de eerste artistieke fotografe. Zij heeft voor haar plezier veel beroemdheden uit haar kennissenkring gefotografeerd. Ze probeerde door te varieren in camerastandpunt, belichting en scherpte een eigen vorm in haar portretten te vinden. Hiermee werd ze al snel beroemd in brede kring.
In 1869 bijvoorbeeld werd er op een fototentoonstelling in Groningen werk van haar getoond. De Groningse Courant noemde Cameron bij die gelegenheid '...een zeer goed voelende en denkende artiste...' en meende in haar werk 'iets Rembrandtisch' te zien.
De foto werd dus niet alleen gezien als een manier om de werkelijkheid af te beelden, maar kreeg ook de rol van nieuwe kunstvorm. De fotograaf kon door techniek en artisticiteit het verkregen beeld beïnvloeden. De kunstenaars die fotografie eerst als een bedreiging hadden gezien (althans sommige van hen) zagen haar meer en meer als een hulpmiddel bij het maken van kunst of als nieuwe kunstvorm.


Meer lezen:
Meer over Cameron (in het engels)
Over een album dat Cameron voor haar zus Mia maakte
Overzicht van musea met werk van Cameron
Over het werk van Cameron en andere vrouwelijke fotografen

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links