Vrouwengeschiedenis per week

Week 33
9 augustus 2004 - 15 augustus 2004

Olympische Spelen: verboden voor vrouwen?Olympiërs op urn

Deze week beginnen de Olympische Spelen in Athene. Mannen en vrouwen uit 220 landen strijden in allerlei takken van sport om de fel begeerde Gouden Medaille. Veertig procent van de deelnemers is vrouw.
In het verleden deden vrouwen niet mee aan de Olympische Spelen. De eerste vrouwelijke atletes deden mee in Amsterdam in 1928. Voor die tijd werd er door vrouwen eigenlijk niet gesport en dus waren er ook geen deelneemsters. In het tennistoernooi deden vanaf 1900 al wel vrouwen mee.
Bij de 'antieke' Olympische Spelen (vanaf 776 voor Chr. in Olympia) mochten vrouwen niet eens aanwezig zijn. Op vrouwelijke aanwezigheid stond zelfs de doodstraf. Deze werd uitgevoerd door overtreedsters van de Typaion-rots te gooien.
Eén vrouw schond dit verbod: Kallipateira van Rhodos. Haar zoon deed mee aan het boksen (vuistvechten in die tijd) en zij wilde zijn wedstrijden per se zien. Ze vermomde zich als trainer en ging naar het stadion. Haar zoon won alle wedstrijden en Kallipateira rende van de tribune om hem te huldigen. Daarbij verloor ze echter haar vermomming en ze werd betrapt.
Er werd een rechtszaak gevoerd. Omdat Kallipateira's vader Diagoras, haar broers en haar zoon Olympische Kampioenen waren ontliep ze de doodstraf.
Een andere rol die vrouwen vervulden in de Spelen was die van prijs: bij het worstelen was de hoofdprijs uit een grote drievoet (een kookpan) en de troostprijs een vrouw.


Meer lezen:
Meer over Kallipateira en de antieke Olympische Spelen
Het vrouwenverbod: waar of niet waar? (in het engels)
Over het ontstaan van de verschillende Olympische disciplines
De antieke Olympische spelregels (in het engels)
Alles over de Antieke Olympische Spelen (in het engels, met veel links)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links