Vrouwengeschiedenis per week

Week 35
23 augustus 2004 - 29 augustus 2004

De Bouquetreeks en de Damesroman: veel gelezen en verguisdCover Bouquetreeks

Op 26 augustus verscheen het 2500ste deel van de Bouquetreeks. Elke vier weken verschijnen in deze serie (al sinds 1975) acht deeltjes.
De boekjes worden voornamelijk geschreven en gelezen door vrouwen. Ondanks dat er wereldwijd 160 miljoen boekjes zijn verkocht oogsten de deeltjes weinig bewondering. Wanneer een boek in een recensie 'een Bouquetreeks-boek' wordt genoemd wordt dat doorgaans niet als een compliment bedoeld. Er gaapt dus een kloof tussen de populariteit van de boeken en ideëen over wat een goed boek hoort te zijn. Deze kloof tussen populariteit en kwaliteit van vrouwenboeken bestaat al heel lang.
Aan het eind van de negentiende eeuw werden veel boeken geschreven door vrouwen afgedaan als 'damesroman', en die kwalificatie was ook toen niet positief bedoeld. Een aantal onderzoeksters hebben uitgezocht waarom dit gebeurde.
Mannelijke critici en vrouwelijke schrijfsters hadden verschillende interesses en verschillende ideëen over hoe literatuur de wereld moest weergeven. Dit verschil zorgde er voor dat veel boeken die door vrouwen werden geschreven als slechter werden beschouwd. Een goed voorbeeld daarvan is het werk van Emmy van Lokhorst, die aan het begin van de twintigste eeuw boeken schreef die doen denken aan de Bouquetreeks-verhalen.
Sommige schrijfsters probeerden aan de mannelijke kritiek te ontsnappen door een mannelijk pseudoniem te gebruiken. De eerste die dit deed was waarschijnlijk George Eliot (Mary Ann Evans). In Nederland gebruikten onder andere Andreas Burnier en Hannes Meinkema een pseudoniem.


Meer lezen:
Meer over literatuur 'weggemoffeld als Damesroman'
Over kritiek op vrouwelijke schrijfsters van 1945 tot 1960
Meer over Emmy van Lokhorst
De site van de Bouquetreeks
Site met veel links over George Eliot (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links