Vrouwengeschiedenis per week

Week 36
30 augustus 2004 - 5 september 2004

Het Leger des Heils in NederlandCelestine Oliphant-Schoch

Deze week was 'Majoor' Bosshardt in het nieuws: ze kreeg de Yad Vashem-prijs uitgereikt voor het de hulp die ze in de Tweede Wereldoorlog aan onderduikers gaf.
Kolonel Bosshardt is de bekendste vertegenwoordiger van het Leger des Heils in Nederland. Al sinds het einde van de negentiende eeuw geeft deze organisatie vrouwen (en mannen) de kans werk te verrichten voor het goede doel.
In de beginperiode werden de soldaten veelal geworven uit kringen van loopjongens, dagmeisjes en dienstboden. Zij hadden vaak maar weinig opleiding. Op de eigen Kweekschool van het Leger werden ze verder opgeleid. Na hun opleiding werkten de soldaten vooral in arme wijken, en werden daklozen, prostituees en ex-gevangen opgevangen. Ook ongehuwde moeders kregen hulp.
Een voorbeeld van een vrouw die al vroeg binnen het Leger een carrierre maakte was Celestine Oliphant-Schoch. Samen met haar echtgenoot W.E. Oliphant (zie foto) was ze een van de grondleggers van het Leger des Heils in Nederland. In het tijdschrift van de VVG, Historica, staat een artikel over haar leven en de rol van het Leger daarin (juni 2004).


Meer lezen:
'Majoor' Bosshardt krijgt de Yad Vashem onderscheiding
Interview met 'Majoor' Bosshardt
Over de geschiedenis van het Leger des Heils
Verzamelaarssite over de Salvation Army (met quiz en puzzel, in het engels)
Meer over Historica

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links