Vrouwengeschiedenis per week

Week 37
6 september 2004 - 12 september 2004

De Krimoorlog: Florence NightingaleFlorence Nightingale

Deze maand is het honderd jaar geleden dat de Krimoorlog begon. De oorlog brak uit na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Rusland probeerde na het wegvallen van dat rijk zijn macht uit te breiden rond de Zwarte Zee. De vloot die daarbij nodig was, was gelegerd op een schiereiland in die Zwarte Zee, de Krim.
Engeland, Frankrijk, Turkije en Sardinië wilden voorkomen dat de Russische invloed te groot zou worden en vielen daarom de Russen aan op de Krim. Een tweede reden voor de oorlog zou een conflict tussen de Katholieke en de Orthodoxe Kerk geweest zijn: zij twisten over het beheer van de Geboortekerk in Bethlehem, voor beide religies een belangrijke plaats.
De Krimoorlog maakte veel indruk op de inwoners van Europa. Voor het eerst werden in kranten levendige verslagen van het front gepubliceerd, waardoor de gruwelijkheden van de oorlog voor iedereen duidelijk werden. Nog nooit was een oorlog op zo'n grote schaal te volgen geweest.
Door al die persverslagen werd ook de rol van één vrouw nadrukkelijk belicht: Florence Nigtingale. Zij was verpleegster in de Krimoorlog en werd daardoor wereldberoemd.


Meer lezen:
Florence en andere historische verpleegkundigen in het museum
De site van het Londense Florence Nightingale Museum
Biografisch artikel over Florence Nightingale (in het engels)
Meer over de Krimoorlog
Site van de Crimean War Research Society (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links