Vrouwengeschiedenis per week

Week 38
13 september 2004 - 19 september 2004

Vrouwen in de KrimoorlogDasha Mihailova Sevastopolskaya

Vorige week werd aandacht besteed aan de rol van Florence Nightingale in de Krimoorlog. De Russische geschiedenis kent ook een verpleegster die haar sporen verdiende in deze oorlog: Dasha Mihailova Sevastopolskaya.
Ze werd geboren als Daria Mihailova. Ze was zeventien jaar oud en al wees toen de slag om Alma bij Sevastopol plaatsvond (20 september 1854). Daria verkocht al haar bezittingen om een paard en wagen te kopen die ze helemaal vulde met verbandmateriaal. Verkleed als matroos reed ze vervolgens naar het slagveld om een eerste hulppost te starten. De vermomming was nodig omdat het vrouwen niet was toegestaan gewonden op het slagveld te verzorgen. Door dit toch te doen werd Daria de eerste Russische verpleegster. In Rusland is ze minstens zo beroemd als de chirurg Pirogov, die op het slagveld nieuwe manier van verdoven en het gipsverband uitvond.
Naast Florence Nightingale en Daria Mihailova trokken nog veel meer vrouwen naar de Krim. De meeste opvallende was waarschijnlijk wel de Jamaicaanse (zwarte) verpleegster Mary Seacole (zie foto). Zij publiceerde haar herinneringen aan de Krimoorlog in een boek, dat direct een bestseller werd.


Meer lezen:
Meer over de Krimoorlog en Dasha Sevastopolskaya (in het engels)
Meer over de chirurg Nicolai Pirogov (engels)
Artikel over engelse verpleegsters en artsen op de Krim (in het engels)
Meer over de Krimoorlog
Meer over Mary Seacole en de Krimoorlog (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links