Vrouwengeschiedenis per week

Week 4
19 januari 2004 - 25 januari 2004

Anna Leonowens:
leven aan het Thaise hof


Anna Leonowens

Deze week zijn Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander op staatsbezoek in Thailand bij Koning Bhumibol. Het Thaise koningshuis is in Europa en Amerika vooral bekend van de films en musicals over 'Anna and the King'.
Aan de basis voor deze films lagen de dagboeken van Anna Leonowens. Zij was van 1862 tot 1867 gouvernante aan het hof van Siam (zoals Thailand toen nog heette). Een van haar leerlingen aan het hof was prins Chulalongkorn, de latere koning van Siam.
Anna Leonowens' feministische en anti-slavernij standpunten zouden ervoor gezorgd hebben dat kroonprins iets minder despotisch was dan zijn vader, Mongkut.
Deze koning Mongkut, ook Rama IV geheten, is de koning die in de verfilmingen een verhouding met Anna heeft. In werkelijkheid is er waarschijnlijk slechts sprake geweest van een kleine toenadering tussen koning en gouvernante. Dit vertekende beeld in de Hollywood-versies van het verhaal hebben ervoor gezorgd dat de films in Thailand verboden zijn.
Na haar verblijf in Thailand heeft Anna in Halifax (Canada) gewoond en daar veel gedaan voor vrouwenrechten. Het was ook in deze periode dat ze haar boeken over het leven aan het Thaise hof schreef om zo in haar levensonderhoud te voorzien.


Meer lezen:
Over de echte Anna Leonowens (in het engels)
Site over The King and I door thaise studenten (engels)
Een fragment van Anna's dagboek (engels)
Over de verdiensten van Anna in Halifax (engels)
Alle boeken over Anna en de koning op een rijtje


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links