Vrouwengeschiedenis per week

Week 41
4 oktober 2004 - 10 oktober 2004

Kinderboekenweek: de oudste kinderboeken en Petronella MoensPetronella Moens

Deze week is de vijftigste Kinderboekenweek van start gegaan. De schrijfster Tonke Dragt kreeg bij deze gelegenheid de Griffel der Griffels uitgereikt: de prijs voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar.
Het oudse kinderboek in het Nederlands is (voor zover bekend) het 'Haneboekje'. Dit was een klein boekje vol alfabetten in verschillende soorten letters. Ook stonden er gebeden voor kinderen in. Deze boekjes hadden voorin altijd een plaatje van een haan. Deze moest kinderen aansporen om vroeg op te staan en naar school te gaan. Het oudste haneboek dat we kennen ligt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en werd gedrukt in 1521.
In de negentiende eeuw kwam er meer belangstelling voor kinderboeken en werd het gangbaar om boeken te schrijven vanuit de denkwereld van kinderen. In deze ontwikkeling zijn veel vrouwen kinderboekenschrijfster geworden. Een van deze vrouwen was Petronella Moens (1762-1843). Ze was op haar vierde blind geworden, maar dat weerhield haar niet van het schrijven van romans, gedichten en kinderboeken.
Moens schreef onder meer een Nederlandse geschiedschrijving voor kinderen, getiteld: Tafereelen uit de Nederlandsche geschiedenis, dichterlijk geschetst voor de jeugd (1823). Ze bespreekt in dit boek vooral de Tachtigjarige Oorlog met zijn vele dramatische momenten als de moord op Willem van Oranje en de roof van de zilvervloot door Piet Hein.


Meer lezen:
Meer over het leven van Petronella Moens
Meer over Petronella Moens en haar werk
Het vriendenboek van P. Moens op internet
De site van de kinderboekenweek 2004
Over Nederlandse sprookjes door de eeuwen heen, met een Top 3
Hele oude kinderboeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links