Vrouwengeschiedenis per week

Week 42
11 oktober 2004 - 17 oktober 2004

Nobelprijs voor de vrede voor Wangari MaathaiWangari Maathai

Deze week werd de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan de Keniase Wangari Maathai. De prijs werd aan haar toegekend voor 'haar bijdrage aan duurzame ontwikkeling, democratie en vrede'.
Maathai is een strijdbare vrouw die zich vooral inzet voor de Green Belt Movement. Deze milieubeweging houd zich bezig met het planten van bomen in Kenia (tot nu toe dertig miljoen bomen). De voortschrijdende ontbossing in dat land leidt volgens Maathai niet alleen tot milieuproblemen, maar ook tot armoede en politieke problemen. In gebieden zonder bossen ontbreekt immers brandhout, de vruchtbare grond spoelt weg bij regen en er zal strijd ontstaan om plaatsen die nog wel 'leefbaar' zijn.
Wangarie Maathai is ook politiek actief in Kenia. In 1997 deed ze zelfs een gooi naar het presidentschap maar dat mislukte. In 2002 werd ze wel gekozen als volksvertegenwoordiger en is ze benoemd tot plaatsvervangend minister voor Milieu, Grondstoffen en Natuurbescherming. Daarnaast is ze voorzitter van de Nationale Raad voor Vrouwen van Kenia.
Sommige ideëen van Mathaai zijn omstreden. Zo raakte ze in opspraak door haar uitspraken over aids: volgens Mathaai is Aids een biologisch wapen dat is ingezet om het zwarte ras uit te roeien.


Meer lezen:
Het Nobelprijs-comité over Wangari Maathai (in het engels)
Meer over Wangari Maathai en de Green Belt Movement (in het engels)
Toespraak door Maathai over haar werk (in het engels)
Artikel over het verband tussen armoede en een slecht milieu
Meer over Kenia

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links