Vrouwengeschiedenis per week

Week 43
18 oktober 2004 - 24 oktober 2004

Annie Smith Peck, bergbeklimsterAnnie Smith Peck

Op 19 oktober 1850 werd in het Amerikaanse Providence Annie Smith Peck geboren. In 1895 werd zij op slag beroemd door als eerste Amerikaanse vrouw* de Matterhorn te beklimmen.
Annie Smith Peck kwam uit een welvarende famillie en ze had daardoor de mogelijkheid te studeren. Ze studeerde in 1878 af in de archeologie waarna ze voor verdere studie naar Europa reisde. Daar ontdekte ze haar voorliefde voor het bergbeklimmen. Terug in Amerika begon ze ook daar bergen te beklimmen, zoals Mount Shasta in Californië.
In 1911 (ze is dan dus 51) vestigde ze een record. Ze klimt hoger dan ooit iemand geklommen heeft op het westelijke halfrond door de Huascaran in Peru te beklimmen. De noordpunt van deze berg heet sinds 1927 Cumbre Ana Peck, naar degene die deze berg voor het eerst bedwong. Op haar 61ste beklimt Annie Smith Peck de Coropuna (ook in Peru) en rolt op de top een spandoek uit met daarop de tekst 'Votes for Women'.
Haar laatste berg beklom Annie Smith Peck op haar 81ste. Vier jaar later overleed ze in New York.

* Een oplettende lezer berichtte ons dat de eerste vrouw die de Matterhorn beklom, de Britse Lucy Walker was. Zij bereikte in 1871 de top. Voor Annie Smith Peck bedwong ook de Nederlandse bergbeklimster Jeanne Immink deze berg. De lezer schrijft verder 'De linkverwijzing zou moeten luiden: 'Jeanne Immink, de eerste grote Nederlandse bergklimmer'. Let wel, m/v. Jeanne Immink was 's werelds beste alpinisten ver vooruit. Er werden twee bergen naast elkaar naar haar genoemd, een met haar voornaam en een met haar achternaam. Een dergelijke eer is geen enkele andere man of vrouw op de hele wereld ooit ten deel gevallen.'


Meer lezen:
Meer over Annie Smith Peck (in het engels)
Over Jeanne Immink, een van de eerste nederlandse bergbeklimsters (engels)
Meer over vrouwelijke bergbekimmers, vroeger en nu (engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links