Vrouwengeschiedenis per week

Week 44
25 oktober 2004 - 31 oktober 2004

Wat is vrouwengeschiedenis?



wat is vrouwengeschiedenis?

De komende week (van 30 oktober tot en met 7 november) is het de Week van de Geschiedenis. Op verschillende plaatsen in het land zijn dan activiteiten rond geschiedenis georganiseerd. Verder is de KRO nog steeds bezig met de verkiezing van de Grootste Nederlander aller tijden. De geschiedenis staat volop in de belangstelling. Maar geldt dat ook voor de vrouwengeschiedenis?
De verkiezing van de Grootste Nederlander heeft veel kritiek uit het land gekregen, onder meer omdat er op de lijst van te kiezen personen nauwelijks vrouwen voorkomen. Betekent dit dat er in Nederland geen vrouwen zijn geweest die belangrijk waren voor de geschiedenis? Of hebben de samenstellers van de lijst geen oog gehad voor de vrouwen in het verleden?

Zulke vragen spelen al jaren een rol in de discussie over vrouwengeschiedenis en wat die zou moeten zijn. Een vaste definitie van wat vrouwengeschiedenis is, is dan ook moeilijk te geven. Voor de een is vrouwengeschiedenis de geschiedenis van de vrouw door de eeuwen heen. Maar dat zou betekenen dat alle vrouwen samen dan een gezamenlijke geschiedenis hebben. Wie is dan 'de vrouw'? En wat doe je dan met de vrouwen die juist niet in dat patroon passen?
Voor anderen is vrouwengeschiedenis een feministische interpretatie van de al bestaande geschiedenis. De geschiedenis kan laten zien dat de vrouw door de eeuwen heen een door mannen bepaalde ondergeschikte rol heeft gespeeld. Maar was dat ook altijd zo? En waarom accepteerden vrouwen dat dan?
Of is vrouwengeschiedenis de geschiedenis van de verschillen tussen man en vrouw? Het denken over de verhouding tussen mannen en vrouwen is door de eeuwen heen veel gewijzigd. Maar is dat dan gender-geschiedenis of vrouwengeschiedenis?
Of is vrouwengeschiedenis louter bedoeld om historisch belangrijke vrouwen uit het stof te halen? Hebben mannelijke historici vrouwen uit de geschreven geschiedenis weggelaten?
Zoals gezegd: er bestaan veel verschillende interpretaties van wat vrouwengeschiedenis zou moeten zijn en een duidelijke definitie is hier niet te geven. Via onderstaande links zijn een aantal visies en discussies na te lezen zodat iedereen zijn eigen mening kan vormen over wat vrouwengeschiedenis zou moeten zijn.


Meer lezen:
Klik op Jaarredes en IJkpunten voor standpunten van de VVG
Over de Week van de geschiedenis
Meer over de verkiezing van de Grootste Nederlander
De Grootste Vrouwen van Nederland volgens Opzij
Conferentie over vrouwen in de Nederlandse geschiedenis op 26 november en het Digitaal Vrouwenlexicon
Veel links over vrouwengeschiedenis
Heeft vrouwengeschiedenis een toekomst?
National Womens History Project, de Amerikaanse kijk op vrouwengeschiedenis

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden