Vrouwengeschiedenis per week

Week 47
15 november 2004 - 21 november 2004

Elisabeth van ThüringenElisabeth van Thüringen

Op 19 november is het Sint-Elisabeth, de dag waarop de heilige Sint-Elisabeth wordt vereerd (volgens sommige kalenders op 17 november).
Sint-Elisabeth wordt ook wel Elisabeth van Thüringen of Elisabeth van Hongarije genoemd. Zij was een Hongaarse prinses die in 1221 trouwde met de Thüringse Landgraaf Ludwig IV. Het paar vestigde zich in Eisenach, op het imposante kasteel de Wartburg. Elisabeth leefde in navolging van St. Fransiscus van Assisi, een sober en ascetisch leven. Ze gaf hulp aan armen en lepralijders. Vanwege deze hulp kreeg Elisabeth veel kritiek van de leden van het Hof van Thüringen die in een veel luxueuzere en hoofse stijl leefden (Wagner schreef er de opera Tannhaüser over).
Toen haar man tijdens een kruistocht in 1227 stierf aan de pest, verliet Elisabeth het hof om in armoede en kuisheid verder te leven. Er wordt ook wel gezegd dat ze vanwege het geven van teveel aalmoezen van het Hof werd verdreven. Ze vestigde zich in Marburg en richtte daar in 1229 een ziekenhuis op dat ze aan Fransiscus wijdde. Waarschijnlijk is ze tijdens haar werk daar ziek geworden. Ze stierf op 24 jarige leeftijd.
Elisabeth werd in 1235, nog maar vier jaar na haar dood op 17 november 1231, heilig verklaard. Hierdoor werd Marburg een belangrijke bedevaartsplaats. Ook op andere plaatsen werden kerken en ziekenhuizen aan haar gewijd, zoals in het Nederlandse Grave, en in Casteren.
Als heilige beschermt Elisabeth tegen verschillende vormen van onheil. Toch zijn er ook twee watersnoodrampen in Nederland naar haar genoemd: de St Elisabethsvloed van 1404 en die van 1421. Deze tweede overstroming creëerde bijna 600 jaar geleden de Biesbosch. De vloed werd zo genoemd omdat hij plaatsvond op 19 november, de naamdag van St. Elisabeth.


Meer lezen:
Meer over Sint-Elisabeth
Meer over Elisabeth (in het Duits)
Elisabeth in een Middeleeuws handschrift
Over de Wartburg in Eisenach, nu deel van het Unesco-werelderfgoed
Over de rol van Elisabeth in Wagner's Tannhaüser klik op opera's
Over de eerste St. Elizabethsvloed van 1404
Over de Elisabethsvloed van 1421
Over de St. Elisabethverering in Casteren

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links