Vrouwengeschiedenis per week

Week 48
22 november 2004 - 28 november 2004

Sarah Bernhardt en de Art NouveauSarah Bernhardt en de Art Nouveau

Op 26 november opent in het Van Goghmuseum in Amsterdam een tentoonstelling over Siegfried Bing. Met zijn galerie L'Art Nouveau gaf kunsthandelaar en verzamelaar Bing een podium aan een nieuwe kunststroming, de Art Nouveau (ook wel Jugenstil genoemd). Voordat Bing's galerie opende in Parijs, maakte de Art Nouveau al furore op straat. De affiches die tekenaar Mucha had ontworpen voor actrice Sarah Bernhardt waren in 1894 zo gewild, dat ze naar verluidt 's nachts met scheermesjes werden losgepeuterd van de muren.
Alphonse Mucha werd in een klap bekend door dit werk voor Sarah Bernhardt's voorstelling Gismonda. Hierna werkten de twee nog zes jaar samen. Naast affiches mocht Mucha ook de kostuums en sieraden voor Bernhardt ontwerpen. De populariteit van Bernhardt hielp de Art Nouveau zo aan bekendheid bij een groot publiek.
Sarah Bernhardt was en is waarschijnlijk de bekendste actrice van de negentiende eeuw. Bernhardt was wat we nu een ster zouden noemen. Haar acteren werd alom geprezen, vooral om haar emotionaliteit en haar gouden stem. Maar ook buiten het toneel was Bernhardt een ster. Ze trad op in reclames, schreef boeken en speelde in films.


Meer lezen:
Meer over de tentoonstelling over Siegfried Bing
Meer over Mucha en Sarah Bernhardt
Korte biografie van Bernhardt en een interview met haar in 1920 (engels)
Alles over Sarah Bernhardt (in het engels)
Meer over Art Nouveau en Isidora Duncan

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links