Vrouwengeschiedenis per week

Week 49
29 november 2004 - 5 december 2004

Greet HofmansGreet Hofmans

Deze week overleed Prins Berhard. Tijdens zijn leven als prins-gemaal raakte hij een paar maal in opspraak. Zo was er in de jaren vijftig de Greet Hofmans-affaire.
Greet Hofmans was een gebedsgenezeres. In 1948 werd zij in contact gebracht met het Koninklijk Huis. Koningin Juliana zocht naar een remedie voor de slechtziendheid van de jongste prinses Marijke, die sinds haar geboorte aan een oog blind was en met het andere zeer slecht zag.
De koningin en Hofmans konden het goed met elkaar vinden en er ontstaat een hechte kring van Hofmans-'aanhangers' aan het Hof. Tegenover hen stond het deel van de hofhouding dat niets in de ideëen van Hofmans zag. Prins Bernard maakt deel uit van deze groep.
Er ontstond een kloof tussen Juliana en Bernard die door de aanwezigheid van Hofmans nog eens werd vergroot. Hofmans beschuldigde Bernhard ervan de genezing van Marijke in de weg te staan. Maar ook op meer wereldbeschouwelijk vlak leek Juliana door Hofmans te worden beïnvloed. Ze wordt bijvoorbeeld steeds pacifistischer in haar ideëen. Wanneer Juliana deze visie ook in officieële toespraken naar buiten brengt wordt het conflict op Soestdijk ook een kwestie van de regering.
Prins Bernhard gooit uiteindelijk in 1956 de knuppel in het hoenderhok door de buitenlandse pers in te schakelen. Der Spiegel publiceert een artikel waarin wordt gesuggereerd dat Nederland in een staatscrisis verkeert door de aanwezigheid van Hofmans. Een commissie van drie wijze mannen die de affaire moet onderzoeken bepaalt dat Hofmans van het Hof moet verdwijnen, dat Juliana niet langer naar bezinningsbijeenkomsten mag gaan en dat de Hofhouding moet worden gereorganiseerd. De rust keerde zo weer terug op Soestdijk.
Of de invloed van Hofmans op Juliana inderdaad zo groot was, wordt achteraf nogal eens in twijfel getrokken. Zo zou de visie van Eleanor Roosevelt veel meer invloed op Juliana hebben gehad.


Meer lezen:
De biografie van Greet Hofmans
Over Juliana's pacifisme
De visie van Prins Bernhard op de zaak Hofmans
Het tv-programma Andere tijden besteed op 7 december aandacht aan Prins Bernhard (zie ook het archief van de Andere Tijden site)
Over de mannen van onze koninginnen...

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links