Vrouwengeschiedenis per week

Week 50
6 december 2004 - 12 december 2004

Gertrude Ederle: KanaalzwemsterGertrude Ederle

Begin december 2003 werd bekend dat op 30 november Gertrude Ederle op 98-jarige leeftijd was overleden. Ederle was in 1926 de eerste vrouw die ooit het Kanaal overzwom.
Gertrude Ederle ging van start in Frankrijk en arriveerde na 14 uur en 31 minuten in Engeland. Dat was een recordtijd, twee uur sneller dan de snelste van de vijf mannen die haar voorgingen. Ederle zette ondanks de barre omstandigheden waaronder ze de afstand moest overbruggen dus een recordtijd neer. Het was koud, er was veel golfslag, het regende en stroming in het Kanaal was sterk. Tijdens deze recordpoging was ze nog maar negentien jaar oud.
Ook in het binnenbad was Ederle een sterk zwemster, zo zwom ze onder andere een wereldrecord op de 400 meter vrije slag in 1922, en won een gouden en een bronzen Olympische medaille.
In 2003 zwom de Nederlandse zwemster Edith van Dijk het Kanaal over in negen uur en tien minuten. Geen record, dat is in handen van haar echtgenoot Hans van Goor (acht uur en twee minuten).
Voor Edith van Dijk bedwong Irene van der Laan al drie keer het Kanaal, bij de derde poging zwom ze zelfs heen en terug op dezelfde dag!


Meer lezen:
Meer over Gertrude Ederle (in het engels)
Meer uitgebreide biografie (engels)
Ederle staat op nummer 42 in de top 100 van grootste atletes (amerikaans)
Over de recordpoging van Edith van Dijk
Over Edith van Dijk met een filmpje over de poging van een andere Nederlander om het Kanaal over te zwemmen
Meer over Irene van der Laan

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links