Vrouwengeschiedenis per week

Week 52
20 december 2004 - 26 december 2004

Mumtaz Mahal: Parel van het paleisMumtaz Mahal

In India wordt van september 2004 tot april 2005 gevierd dat de Taj Mahal 350 jaar geleden werd voltooid. Dit prachtige paleis in de stad Agra werd gebouwd voor een vrouw: Mumtaz Mahal.
Mumtaz Mahal betekent Parel van het paleis. Mumtaz' echte naam was Arjumand Bano Began. Zij was de vrouw van Sjah Jahan, de Mogol van Rajasthan. Toen Mumtaz op sterven lag na het baren van hun vijftiende kind deed Sjah Jahan haar twee beloftes: hij zou nooit meer een ander kind verwekken, en hij zou voor haar het mooiste paleis ter wereld bouwen. Dit werd de beroemde Taj Mahal.
De bouw startte direct na het overlijden van Mumtaz in 1631 en werd voltooid in 1654. Het ontwerp werd door 37 verschillende ontwerpers gemaakt, die van over de hele wereld naar India kwamen. Ruim 20.000 arbeiders werkten aan het spierwitte mausoleum dat op elke hoek een minaret heeft.
Het was de bedoeling van Sjah Jahan om naast het paleis van Mumtaz ook een eigen mausoleum te bouwen maar dan van zwart materiaal. Voordat dat project kon starten werd Sjah Jahan door een van zijn zoons van de troon gestoten en gevangen gezet. Zeven jaar lang zat hij gevangen, met uitzicht op de Taj Mahal, tot hij overleed in 1666. Hij is begraven naast zijn geliefde onderin de Taj Mahal, het paleis van de eeuwige liefde.


Meer lezen:
Meer over de geschiedenis van de Taj Mahal
On-line bezichtiging van de Taj Mahal met informatieve filmpjes
Meer over India (Klik ook op 'Geschiedenis')

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links