Vrouwengeschiedenis per week

Week 9
23 februari 2004 - 29 februari 2004

Dihya: koningin van de Imazighen


Dihya: koningin van de Imazighen

Deze week werd het noorden van Marokko getroffen door een aardbeving. De zwaarst getroffen streek rond Al Hoceima wordt voornamelijk bewoond door Berbers, de Imazighen. De Imazighen vormen in minderheid in het land en verzetten zich al eeuwenlang tegen de Arabische overheersing. Al in de zevende eeuw leidde priesteres Dihya (ook wel Damia of La Kahena genoemd) de strijd tegen de invallende Arabische stammen.
Volgens de overlevering bezat Dihya paranormale gaven waardoor zij altijd wist wat er in de toekomst stond te gebeuren. Waarschijnlijker is het dat zij door intelligentie en een overtuigend karakter een groot leider werd.
Ze kwam aan de macht door te trouwen met de legerleider van de Koceila, genaamd Okba. Nadat ze hem had vermoord tijdens hun huwelijksnacht kwam Dhiya aan het hoofd van zijn leger te staan. Ze begon een strijd tegen de Arabieren door onder andere de tactiek van de 'verschroeide aarde' toe te passen. Ze liet het platteland platbranden zodat er voor de invallers niets meer te halen viel.
Dihya stierf rond 693. Volgens sommigen nog steeds vechtend tegen de Arabieren, volgens anderen pleegde ze zelfmoord om de vijand uit handen te blijven.


Meer lezen:
Meer over Dihya in Wikipedia
Artikel over (vrouwen)geschiedenis in de Amazigh cultuur
Uitgebreide biografie van Dihya (in het engels)
Over de Amazigh-taal en -cultuur


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links