Vrouwengeschiedenis per week

Week 17
25 april 2005 - 1 mei 2005

Aletta JacobsAletta Jacobs

Op 2 mei opent in de Tweede Kamer een tentoonstelling over Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student van Nederland. Zij vroeg in 1871 in een persoonlijke brief aan minister Thorbecke om te worden toegelaten tot het universitair onderwijs. Vlak voordat Thorbecke overleed in 1872, kreeg ze de toestemming.
Aletta Jacobs was vlak voor haar eerste aanvraag tot toelating aan de universiteit geslaagd voor het examen leerling-apotheker en wilde graag arts worden. De opleiding tot arts was echter niet opengesteld voor meisjes. Alettta liet het er niet bij zitten en ploos zelf de Onderwijswet na om te zien wat daarin stond over toelating tot het onderwijs van vrouwen. Ze kwam tot de conclusie dat er in de wet niets stond dat haar toelating tot de Universiteit zou kunnen belemmeren.
Thorbecke wat het eens met haar conclusies en verleende toestemming mits Aletta's vader ook toestemming gaf. Dat deed hij en Aletta mocht eerst bij wijze van proef een jaar de lessen volgen. Ze slaagde voor het eerste jaar en mocht verder studeren. In 1878 studeerde ze af als arts in Amsterdam.
Ook in Aletta's latere leven speelde de politiek een rol, ze stelde zich zelfs kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze politieke aspiraties zijn onderwerp van de tentoonstelling die op 2 mei wordt geopend. Een deel van deze tentoonstelling is ook on-line te zien.


Site met uitgebreide informatie over Aletta Jacobs
Doe de Aletta Jacobs-quiz
Over de tentoonstelling over Aletta's politieke aspiraties
Interview met de biografe van Aletta Jacobs

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links