Vrouwengeschiedenis per week

Week 23
6 juni 2005 - 12 juni 2005

Mileva Maric, meer dan de vrouw van EinsteinMileva Maric

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Albert Einstein zijn eerste baanbrekende theoriën publiceerde. Met name de Relativiteitstheorie zorgde voor enorme opschudding in de wetenschappelijke wereld. Recentelijk is er meer aandacht voor de rol van de eerste vrouw van Albert Einstein, Mileva Maric. Zij heeft veel bijgedragen aan de relativiteitstheorie, volgens sommigen was de theorie zelfs haar idee.
Mileva Maric was zelf een briljant natuurkundige en studiegenoot van Albert Einstein in Zürich. Na een conflict met hun professor werkten ze samen verder aan een boekenstudie, en ontstond een gepassioneerde verhouding tussen Albert en Mileva. Ze werkten onafgebroken samen en Albert vroeg Mileva al snel ten huwelijk. Mileva's moeder gaf evenwel geen toestemming. Wanneer Mileva in 1902 zwanger blijkt trouwen ze toch. Het kind laat Mileva achter bij haar ouders in Hongarije en ze volgt Albert naar Bern waar hij een baan als leraar heeft gekregen. Mileva en Albert studeerden ijverig verder en in 1902 publiceerden ze samen twee artikelen. In 1904 werd hun tweede kind Hans-Albert geboren.
In 1905 publiceerden Mileva en Albert weer 5 artikelen en vlak daarna verscheen de publicatie (van maar drie bladzijden) over de relativiteitstheorie. De rol van Mileva in het ontstaan van deze theorie moet groot zijn geweest. Ze fungeerde niet alleen als Einsteins klankbord, maar Albert spreekt in zijn notities over 'onze theorie' en 'ons werk'. Helaas is het oorspronkelijke manuscript van het relativiteitstheorie-artikel verdwenen zodat we nooit zeker zullen weten of Mileva en Albert de theorie samen hebben uitgewerkt.

Na de geboorte van hun derde kind in 1910 ontstaan er problemen tussen Albert en Mileva. Alberts werk drijft langzaam een wig tussen beide en de intellectuele band die ze samen hadden verdwijnt. Albert wordt verliefd op zijn nicht Elsa en vraagt een echtscheiding aan die Mileva hem pas na 5 jaar toestaat.

Meer lezen?
Uitgebreide site over Mileva Maric (in het engels)
Alles over Mileva Maric in Wikipedia, daarin ook de discussie over haar bijdrage aan Einsteins werk
Voor de liefhebber: alles over de relativiteitstheorie...
... en de Einsteinshop

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links