Vrouwengeschiedenis per week

Week 26
27 juni 2005 - 3 juli 2005

Zomerspecial 1: de gezusters Tatinde gezusters Tatin

Het is weer zomer... Voor veel mensen een tijd van genieten van de zon maar ook van lekker eten. Daarom deze zomer een special over vrouwen en eten, over de invloed van vrouwen op de culinaire geschiedenis.

We beginnen met een Tarte Tatin. Deze omgekeerde appeltaart zou een uitvinding zijn van twee Franse zussen, Stephanie (links op de foto) en Caroline Tatin. Zij hadden samen een klein hotel in Lamothe-Beuvron, in de omgeving van het Franse Orléans. Het idee voor de 'tarte à l'envers' zou zijn ontstaan toen een van beide zussen in de keuken een taart op de kop had laten vallen. Ook doet het verhaal de ronde dat de gezusters de taart in het geheel niet "uitgevonden" hebben, maar dat het recept reeds lang bestond Bretagne. Vast staat wel dat de zussen de taart beroemd hebben gemaakt.
De taart wordt niet op de kop geserveerd maar wel omgekeerd gebakken. In een zware koperen vorm wordt een laag suiker gestrooid van een centimeter dik, stukjes boter er op gelegd en bedekt met kwartjes geschilde appel. Een dun laagje bladerdeeg of kruimeldeeg wordt gebruikt om de taart te sluiten. De taart wordt nu gebakken in een oven met boven en onderwarmte. Na 20 tot 25 minuten draait men de taart om op een schotel.


Meer over de zussen en hun taart (in het frans)
Recept voor Tarte Tatin (in het nederlands)
Allerlei artikelen over geschiedenis en eten

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links