Vrouwengeschiedenis per week

Week 27
4 juli 2005 - 10 juli 2005

Zomerspecial 2: Margherita van SavoyeMargherita van Savoye

Het is weer zomer... Voor veel mensen een tijd van genieten van de zon maar ook van lekker eten. Daarom deze zomer een special over vrouwen en eten, over de invloed van vrouwen op de culinaire geschiedenis. Deze week aandacht voor vakantie-eten bij uitstek: de pizza.

De oorsprong van de pizza ligt waarschijnlijk bij de Romeinen, die al platte schijven van brood aten, de picea. Een ander verhaal vertelt dat de pizza is ontstaan doordat arme vrouwen in de middeleeuwen bij het bakken van brood de restjes overgebleven deeg op de bakplaat platdrukten en deze gingen beleggen met wat er maar te vinden was. De pizza was in Italië tot in de negentiende eeuw dan ook echt een volksvoedsel.
Dit veranderde in de negentiende eeuw toen koning Ferdinand II van Bourbon een houtoven bij zijn paleis liet bouwen en een pizzabakker inhuurde om voor zijn gasten pizza's te bakken. De vader van Ferdinand (Ferdinand I dus) had ook al een voorliefde voor pizza's maar hij ging liever incognito in de stad pizza's eten.
In Napels werd de reputatie van de pizza definitief gevestigd bij het bezoek van koning Umberto I aan die stad. Hij bracht zijn vrouw Margherita (van Savoye) mee die graag een stukje pizza wilde proberen. Een beroemd pizzabakker werd ontboden: Raffaele Esposito. Hij bakte pizza's voor de hele hofhouding. Speciaal voor Margherita bakte Esposito's vrouw Rosa een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag: rode tomaten, witte Mozzarella en groene basilicum. De pizza Margherita was uitgevonden.


Geschiedenis van de pizza
Uitgebreidere geschiedenis van de pizza
Meer over Margherita
Recept voor de pizza Margherita

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links