Vrouwengeschiedenis per week

Week 28
11 juli 2005 - 17 juli 2005

Zomerspecial 3: Agnès SorelAgnès Sorel

Het is weer zomer... Voor veel mensen een tijd van genieten van de zon maar ook van lekker eten. Daarom deze zomer een special over vrouwen en eten, over de invloed van vrouwen op de culinaire geschiedenis. Deze week een kippensoep met een giftig tintje: Crème Agnès Sorel.

Agnès Sorel werd geboren in 1422 in Tourraine (Frankrijk) en heette eigenlijk Agnès Sureau. Ze was volgens de overlevering een heel mooie vrouw en vanaf 1440 werd ze de minnares van de Franse koning Charles VII. Hij was stapelgek op haar en ze schonk hem drie dochters. Tijdens haar vierde zwangerschap overleed ze plotseling nadat haar vierde kind een maand te vroeg dood werd geboren. Al snel ging het gerucht dat de troonopvolger, de Dauphin Louis XI, haar had laten vermoorden omdat hij vond dat Agnès teveel invloed op zijn vader had.
De ware doodsoorzaak van Agnès Sorel is nooit echt vastgesteld, lange tijd werd aangenomen dat ze aan dysenterie was overleden. In september 2004 is in Frankrijk opnieuw onderzoek gedaan naar haar dood en daaruit bleek dat huid en haar van Agnès hoge concentraties kwik bevatten.
Dit alles weerhield diverse chef-koks er niet van enkele gerechten naar haar te noemen. De beroemdste is waarschijnlijk de Crème Agnès Sorel: een verfijnde kippensoep met room, champignons en reepjes rundertong.


Biografie van Agnès Sorel
Meer over de kwikvergiftiging
Recept voor Crème Agnès Sorel

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links