Vrouwengeschiedenis per week

Week 29
18 juli 2005 - 24 juli 2005

Zomerspecial 4: Nellie MelbaNellie Melba

Het is weer zomer... Voor veel mensen een tijd van genieten van de zon maar ook van lekker eten. Daarom deze zomer een special over vrouwen en eten, over de invloed van vrouwen op de culinaire geschiedenis. Deze week het toetje: Nellie Melba.

De Australische operazangeres Nellie Melba kende in haar tijd een grote schare fans. Een daarvan was de beroemde kok Auguste Escoffier. Escoffier was een groot liefhebber van opera en hij noemde meerdere gerechten naar operasterren. Nellie Melba leende haar naam aan het toetje Peche Melba en aan een speciale dungesneden toast: de Melba toast.
De Melba toast had eerder een andere naam, toast Marie. Escoffier bedacht de toast toen hij in Engeland op bezoek was bij hoteleigenaar César Ritz. Mevrouw Ritz beklaagde zich bij hem dat toast naar haar smaak altijd te dik was. Escoffier maakte daarom voor haar extra dunne toast en noemde die naar haar: Toast Marie.
Pas jaren later, toen Nellie Melba in het Ritz hotel in Parijs te gast was, werd de toast ter ere van de 'grande dame' omgedoopt tot Melba toast.


Biografie van Nellie Melba (met geluidsfragment)
Meer over Nellie Melba, die staat afgebeeld op Australische bankbiljetten (in het engels)
Recept voor Melba toast
Recept voor Peche Melba

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links