Vrouwengeschiedenis per week

Week 30
25 juli 2005 - 31 juli 2005

Boudicca, koningin van de IceniBoudicca

Sommige vrouwen zijn in negatieve zin legendarisch geworden, als misdadigster of krijgsvrouw. Een van de meest beruchte vrouwen uit de Engelse geschiedenis is Boudicca, koningin van de Iceni. Zij leidde in het jaar 61 een opstand tegen de Romeinen waarbij naar schatting 70.000 doden vielen.
Boudicca werd koningin van haar stam, de Iceni, nadat haar man stierf in het jaar 60. De Iceni waren een welvarende stam die leefde van de landbouw in het vruchtbare gebied dat ze bewoonden. De gouverneur van de Romeinse keizer, Gaius Suetonius Paulinus, had zijn oog laten vallen op dit gebied. Hij wilde het Romeinse bezit uitbreiden en besloot tot een overval. Bij deze overval werd Boudicca gemarteld en worden haar beide dochters verkracht. Vanaf dat moment zint Boudicca op wraak.
Ze verzamelt een leger van wel 10.000 man om zich heen en met dit leger wordt een Romeinse tempel met succes overvallen en vernietigd. Boudicca's leger trekt vervolgens verder naar Londen. Alle inwoners van de stad werden bij deze overval vermoord en de stad brandde helemaal af. De gevolgen van deze overval zijn nog steeds te vinden in de grond van de stad. Wie er gaat graven stuit op een zwarte aslaag in de grond: Boudicca's laag.
De dag na de overval gaan de Romeinen in de tegenaanval. Hoewel ze in de minderheid zijn lukt het ze Boudicca's leger te verslaan. Vrijwel alle opstandelingen worden gedood. Wat er na deze slag van Boudicca is geworden is onbekend.


: Biografie van Boudicca op de BBC geschiedenis-site (in het engels)
: Meer over Boudicca in de engelse Wikipedia (engels)
: Uitgebreide site over de geschiedenis van de Romeinse tijd in Engeland (engels)
: Site met veel afbeeldingen over Boudicca (engels)

Bijgwerkt in november 2017

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links