Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
1 augustus 2005 - 7 augustus 2005

De koningin van Shebabezoek van de koningin van Sheba

Ze wordt genoemd in de Bijbel, de Koran en in enkele eeuwenoude Afrikaanse legendes en toch staat niet vast of ze echt heeft bestaan: de Koningin van Sheba.
Als ze heeft bestaan leefde ze waarschijnlijk tussen 1000 en 950 voor Christus. Ze regeerde volgens de overlevering over een rijk en groen koninkrijk, waarschijnlijk gelegen in het huidige Jemen bij de stad Sanaa (in de verhalen heet de stad Marib).
Daar werden voor het eerst opgravingen gedaan door de archeoloog Wendell Phillips (die overigens ook model stond voor Indiana Jones). Hij vond resten van een tempel gewijd aan de vruchtbaarheidsgod Almaka. Volgens de overlevering kwam de koningin van Sheba uit een plaats met een grote tempel. De rijkdom van Sheba (ook wel Saba genoemd) kwam vooral voort uit de export van wierook. Bovendien lag het aan een aantal grote handelsroutes waardoor het internationaal een stad van betekenis was.
De koningin van Sheba maakte volgens de overlevering een grote reis naar Koning Salomo die op dat moment heerst over Israël. Waarschijnlijk ging ze om de handelscontacten te versterken, er werd in de Joodse tempel veel wierook gebruikt. Uit het bezoek kwam een romance voort tussen beide heersers die wel drie jaar duurde. Sterker nog, de koningin van Sheba zou een zoon van Salomo hebben gekregen. Deze zoon, Menelek, ging later in zijn leven op bezoek bij Salomo en hij zou van zijn vader de Ark des Verbonds hebben meegekregen. Menelek vestigde zich daarna in Ehtiopië (in de plaats Axum) waar de ark zich nog steeds moet bevinden.
Met de opkomst van het Christendom in de zesde eeuw verloor Marib aan belang, de vraag naar wierook kelderde enorm. De dam die ervoor zorgde dat Marib een groene oase bleef werd niet meer onderhouden en stortte in. Nog geen jaar later was er van stad Marib niets meer over.


Uitgebreide site over de Koningin van Sheba (in het engels)
De Koningin van Sheba in de Bijbel
Reis door Ethiopië, onder andere langs Axum
Sommige onderzoekers denken dat het paleis van Sheba in Nigeria lag (engels)

Foto: Tintoretto: La reina de Saba y Salomön (ca. 1555). Museo del Prado

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links