Vrouwengeschiedenis per week

Week 37
12 september 2005 - 18 september 2005

Mechelen, Stad in VrouwenhandenManifestatie Mechelen

Van 17 september tot 18 december is Mechelen een Stad in Vrouwenhanden. Middels tentoonstellingen, wandelingen, muziek, theater, culinaire lekkernijen en feest besteed de stad aandacht aan haar historische banden met Margareta van York en Margareta van Oostenrijk. Rond 1500 hadden deze twee vrouwen grote invloed op het politieke en culturele leven in Europa.

Deel van de manifestatie Stad in Vrouwenhanden is de tentoontelling Dames met Klasse. 'Deze laat ons de wereld van Margareta van York en Margareta van Oostenrijk zien. Wat hield hen bezig, hoe stonden zij in het leven? Hoe hielden zij zich politiek en emotioneel staande in zo'n uitgesproken mannenwereld? Wat was hun band met God, macht, kunst en wetenschap? Een vrouwelijk dubbelportret uit een even boeiende tijd als de onze.'

Naast aandacht voor beide Margareta's zijn er ook tentoonstellingen over andere vrouwenlevens, zoals dat van Emilie Fresco, een joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog in Mechelen was ondergedoken. Ook is er een tentoonstelling over meisjesspeelgoed te zien. Kijk voor het hele programma op de site van Stad in Vrouwenhanden.


Alles over de activiteiten in Mechelen
Meer over beide Margareta's
Meer over Margaretha van Oostenrijk
Over het paleis van Margareta van York
Meer over Margareta van York (in het engels)
Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links