Vrouwengeschiedenis per week

Week 48
28 november 2005 - 4 december 2005

Rekenaarsters, de eerste vrouwen in de IT



vrouwen in de IT

Op 28 november zond de NCRV een documentaire uit over Vrouwen in de ICT. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is slechts 12 procent van de ICT'ers vrouw. De meeste vrouwen zijn te vinden in de consultancy en detachering. Hoe verder je in de techniek komt, zoals netwerkbeheer en programmering, hoe minder vrouwen er werkzaam zijn.
Maar de vroege geschiedenis van de automatisering kent veel belangrijke vrouwen. De 19e eeuwse gravin Ada Lovelace maakte als eerste uitgewerkte theorieën over de mogelijkheden van de computer en ontwierp toepassingen voor een mogelijke rekenmachine (meer over haar in week 50). En voordat de computers hun intrede deden in organisaties, werd het rekenwerk voor natuurkunde en andere bètawetenschappen gedaan door voornamelijk vrouwen: de rekenaarsters. Vrouwen zouden beter dan mannen het geestdodende werk kunnen volhouden, geduldiger en nauwgezetter zijn en zich beter gedurende langere tijd kunnen concentreren .
Als in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw de eerste computers worden ontwikkeld, waren deze rekenaarsters betrokken bij het programmeren, coderen en bedienen ervan. Ook de eerste computer in Nederland, de ARRA, werd bediend en geprogrammeerd door de de rekenaarsters van het Mathematisch Centrum in Amsterdam.
Tegenwoordig wordt de computer vooral als mannelijk gezien, lees de commentaren gehoord op de HCC-dagen maar eens hieronder.


Meer over de documentaire
Meer over de eerste computerpioniers, waaronder de rekenaarsters
Over het werk van de rekenaarsters
Gehoord op de HCC-dagen
Site over vrouwen in de IT, speel ook de grote Gender&ICT-quiz

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden