Vrouwengeschiedenis per week

Week 5
31 januari 2005 - 6 februari 2005

Isabella II van Spanje: gevangen in de strijd om de troonIsabella II van Spanje

Op 2 februari 1852 werd er een aanslag gepleegd op Isabella de tweede van Spanje. De dader was een geestelijke: priester Merino. Vier jaar later probeert een monnik Fuentes het opnieuw maar ook hij slaagt niet in zijn poging. Deze aanslagen gepleegd door katholieke daders waren het gevolg van een langdurige strijd om de troon in Spanje.

De geschiedenis van Spanje in de negentiende eeuw is een bewogen geschiedenis, vol opstanden. Net als Nederland werd ook Spanje aan het begin van de negentiende eeuw door Napoleon bezet (vanaf 1808). Het land werd geregeerd door een broer van Napoleon, Jozef Bonaparte. Met hulp van de Engelsen die Napoleon uit Spanje verdreven kwam er in 1813 een nieuwe vorst: Ferdinand VII. Al snel ontpopte Ferdinand zich als een absoluut heerser. In 1820 vond al de eerste staatsgreep in de nieuwe staat plaats. Twee jaar later vielen de Fransen het land binnen om het absolutistische regime van Ferdinand te herstellen. Hij bleef aan de macht maar er vonden onder zijn regering veel opstanden en burgeroorlogen plaats.
In 1833 stierf Ferdinand en werd hij opgevolgd door zijn (driejarige) dochter Isabella II die onder voogdij stond van haar moeder, Maria Cristina. De broer van Ferdinand was daar fel tegen en begon zelfs een oorlog om zelf de troon te bemachtigen. Deze broer heette Don Carlos en daarom wordt deze oorlog ook wel de Eerste Carlistenoorlog genoemd. Deze duurde tot 1839.
Het leven van Isabella stond grotendeels in het teken van deze strijd om de troon. De beide aanslagen op haar leven werden door Carlisten gepleegd. In 1868 werd Isabella afgezet en haar zoon Alfons XIII werd koning onder haar regentschap. Hij is weer de grootvader van de huidige koning van Spanje Juan Carlos.

De strijd tussen de Carlisten en de Bourbons die voor Ferdinand de macht hadden (sinds 1700) duurde nog lang voort. De familie de Bourbon-Parma, afstammelingen van Don Carlos, maakte in 1968 nog steeds aanspraak op de troon. Dit was mede de reden dat het huwelijk van Prinses Irene met pretendent Carlos Hugo zo omstreden was.


Biografie van Isabella II (in het engels)
Meer over de geschiedenis van het Spaanse koningshuis
Enkele schilderijen van Isabella II

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links