Vrouwengeschiedenis per week

Week 50
12 december 2005 - 18 december 2005

Ada Lovelace, de eerste programmeurAda Lovelace

Ada Lovelace (1815-1852) wordt veelal gezien als de eerste computerprogrammeur. Ze beschreef een methode voor het berekenen van Bernouilligetallen op een 'analytische machine'.

Ada was een intelligente dame met een bewogen familiegeschiedenis. Haar vader was de beroemde dichter Lord Byron maar deze verliet haar en haar moeder toen ze slechts een paar maanden oud was. Het huwelijk en de echtscheiding verliepen dramatisch. Dit had zijn invloed op de opvoeding van Ada. Haar moeder was vastbesloten haar op te voeden tot een verstandig en moreel persoon, zodat Ada zo min mogelijk op haar vader zou lijken.
Ada kreeg daarom les in wiskunde. Tijdens haar opleiding maakte ze kennis met de beroemde wiskundige Mary Sommerville. Deze introduceerde Ada in 1833 bij Charles Babbage. Hij had plannen om een analytische machine te bouwen waarmee bepaalde getallenreeksen konden worden uitgerekend. Ada vertaalde een artikel over de machine voor Babbage en voorzag het ook van commentaar. In dat commentaar schreef ze het eerste computerprogramma ooit, een methode om een machine een berekening te laten maken.


Uitgebreide biografie van Ada Lovelace
Over Ada Lovelace en de analytische machine van Babbage
Ada Lovelace en de analytische machine in het virtuele museum (in het engels)
Er is een engelstalige biografie van Ada Lovelace verkrijgbaar


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links