Vrouwengeschiedenis per week

Week 9
28 februari 2005 - 6 maart 2005

Koningin Anna PaulownaAnna Paulowna

Deze week onthulde koningin Beatrix een ruiterbeeld van haar betovergrootmoeder koningin Anna Paulowna Romanov. Het beeld staat in de plaats die naar de Russische koningin genoemd is: Anna Paulowna.
Anna Paulowna was de vrouw van Koning Willem II. Ze was de dochter van de Russische Tsaar Paul I en zuster van de latere tsaren Alexander I en Nicolaas I. Via haar zijn de Oranjes dus verwant aan de Romanovs.
Anna was opgegroeid aan het Russische hof en bracht de grootse stijl van dat hof deels mee naar Nederland. Zij en haar man gaven grootse feesten in de paleizen die ze bewoonden, onder andere aan de Kneuterdijk in Den Haag en op Paleis Soestdijk.
Het paar kreeg vier kinderen. Hun eerste kind was de later koning Willem III. Verder waren er nog Maurits (overleden in 1848), Hendrik (welke stadhouder van Luxemburg zou worden) en Sophie, de latere groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach.
Anna Paulowna overleed op 1 maart 1865, ze was toen zeventig jaar oud. Ze is bijgezet in de koninklijke grafkelder in Delft.


Meer over Anna Paulowna
Het Rijksmuseum over Anna Paulowna
Geschiedenis van de plaats Anna Paulowna
Er is een museum in en over Anna Paulowna
Meer over koning Willem II
Alles over de Romanovs

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links