Vrouwengeschiedenis per week

Week 13
27 maart - 2 april 2006

De Vrouwenstaking van 1981Affiche Vrouwenstaking 1981

Op 30 maart 2006 is het vijfentwintig jaar geleden dat in Nederland een landelijke Vrouwenstaking werd gehouden. Vrouwen legden die dag hun betaalde en onbetaalde werk neer om te protesteren tegen de verslechterende positie van vrouwen die op allerlei terreinen merkbaar was. Werkloosheid, de Abortuswet (die op 30 maart in de Tweede Kamer werd besproken), het kostwinnerschap, op allerlei fronten werd aandacht gevraagd voor de positie van vrouwen in Nederland.
Er was een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam, maar ook in buurthuizen, op straten en pleinen in steden en in dorpen werd er geprotesteerd. Ook op nog kleinere schaal werd geprotesteerd: veel vrouwen hielden bijvoorbeeld thuis een kookstaking.
Het IIAV besteed via een website met 'Schatten' aandacht aan deze staking. Er wordt teruggeblikt met foto's, pamfletten, kranten en archiefmateriaal uit de collectie van het IIAV. Via het gastenboek nodigt het IIAV iedereen uit om zijn/haar eigen herinneringen aan 30 maart 1981 vast te leggen of om die van anderen te lezen.


Meer over de Vrouwenstaking van 1981

Foto IIAV
Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links