Vrouwengeschiedenis per week

Week 14
3 april - 9 april 2006

KoopvrouwenKoopvrouwen

Op 8 april is het Internationale Handelsdag. Op deze dag wordt er door de Kamers van Koophandel extra aandacht besteed aan de internationale handel, iets waar Nederland ook in het verleden veel mee te maken had.
De rol van vrouwen in de handel in het verleden is nog niet veel onderzocht. Van vrouwen in de zeventiende eeuw is bekend dat ze volop deelnamen aan de handel. Maar aan de andere kant waren ze in juridische zin na hun huwelijk handelingsonbekwaam. Dat betekende dat vrouwen niet mochten handelen of dat alleen mochten doen met toestemming van hun echtgenoot. Werkten de handelsvrouwen in het verleden dan in de schaduw van hun echtgenoot of waren het wel degelijk zelfstandige koopvrouwen?
De geschiedschrijving over het Koopvrouwschap heeft zich tot voor kort vooral gebaseerd op juridische bronnen. Daardoor is het beeld ontstaan dat vrouwen niet mochten handelen, de praktijk van het dagelijks leven blijkt heel anders te zijn geweest. Volgens de strikte letter van wet mochten vrouwen niet handelen zonder instemming van hun man. Maar in de praktijk konden vrouwen gewoon handelen, schulden maken en zaken doen zonder dat hun man zich daarmee bemoeide. Pas wanneer de grenzen van dit gewoonterecht werden bereikt was er reden om juridisch in te grijpen, bijvoorbeeld wanneer een vrouw te hoge schulden maakte.


Meer over De openbaar Koopvrouw in Historica van oktober 2005 (klik op de cover)
Bloeiende handel van Amsterdam: ook een vrouwenzaak
Meer over een onderzoeksproject over handelende vrouwen, met literatuurverwijzingen
Koopvrouwen werden in 1781 opgeroepen mee de doen aan de kaaprederij

Foto: Mina Magdalena de Hoog, op de Grote Markt te Groningen Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links