Vrouwengeschiedenis per week

Week 15
10 april - 16 april 2006

Florence Baker: ontdekker van het AlbertmeerFlorence Baker

Vorige week werd bekend gemaakt dat er een nieuwe bron van de Nijl is ontdekt in Rwanda. Drie ontdekkingsreizigers zijn vorig jaar vanaf de kust van Egypte langs de Nijl naar het zuiden afgezakt op zoek naar de bron van de rivier. In het verleden zijn vele ontdekkingsreizigers hen voorgegaan, waaronder minstens twee vrouwen: Alexandrine Tinne en Florence Baker.

Florence Baker (geboren in 1841) als Florence Barbara Maria Finnian von Sass) reisde samen met haar verloofde Samuel Baker nadat hij haar had helpen ontsnappen uit de harem waarin ze verbleef. Ze reisden samen twee keer door Afrika om te helpen het mysterie van de Nijl te ontrafelen. Daarbij werden ze geplaagd door koortsen, muiterijen, aanvallen van lokale stammen en zonnesteken. Hun eerste reis leidde tot de ontdekking van het Albert-meer, na het Victoriameer een belangrijke bron van de Nijl. Sam en Florence Baker gaven dit meer zijn naam. In 1870 reisden Sam en Florence opnieuw naar Afrika in een poging de ergste uitwassen van de slavenhandel te bestrijden.
Florence overleed in 1916 in Engeland en liet een groot aantal brieven na. Op basis van deze brieven is een boek geschreven door Pat Shipman dat ook in het Nederlands werd vertaald. Het heet De gestolen vrouw: het bijzondere leven van Lady Florence Baker, van harem-meisje tot ontdekkingsreizigster (ISBN 90-245-4305-3).


Meer over Alexandrine Tinne
Korte geschiedenis van de zoektocht naar de bronnen van de Nijl
Nieuwsbericht over de recente ontdekking van weer een bron van de Nijl
Korte biografie van Florence Baker met twee portretten (engels)
Site over reizende vrouwen, klik op Florence Baker (engels)
Biografie van Samuel Baker (in het engels)
Meer over Lake Albert, dat zijn naam kreeg van Sam en Florence Baker
Uitgebreide site van de BBC over de Nijl en de Egyptenaren

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links