Vrouwengeschiedenis per week

Week 17
24 april - 30 april 2006

BH-keten op CyprusBH-keten op Cyprus

Op 30 april zal op het eiland Cyprus een poging worden gedaan de langste bh-keten aller tijden te maken. Het initiatief van de Nederlandse Louise van Rooij is bedoeld om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en het belang van zelfonderzoek. Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer 400.000 vrouwen aan borstkanker. Wanneer vrouwen door zelfonderzoek de ziekte eerder ontdekken kan het aantal slachtoffers dalen. De opbrengst van de actie zal dan ook gebruikt worden voor meer voorlichting en voor screenings-apparatuur om een vroege opsporing van de ziekte mogelijk te maken.
Tijdens de recordpoging op Cyprus zal geprobeerd worden 100.000 bh's aan elkaar te knopen, een keten van wel 90 kilometer. Het oude record staat op 79.001 bh's en werd gevestigd in Singapore.
De inzamelingsactie van Van Rooij heeft bh's uit alle hoeken van de wereld opgeleverd. Veel kwamen er uit Nederland maar ook uit Engeland en zelfs Alaska zijn bh's ingestuurd. Na de poging zullen de bh's worden doorgestuurd naar Derde Wereldlanden.

Naschrift: de recordpoging is geslaagd. De organisatie, onder leiding van Gina Ghyllyer en Louise van Rooij, slaagde erin om op 30 april in Paphos met 114782 beha's een keten van 111 km te vormen! De actie heeft in totaal ruim 70.000 euro opgeleverd. Meer informatie op de site van Pink Ribbon.

Over de geschiedenis van de bh in Nederland
Over Ida Rosenthal, bedenkster van de Maidenform-bh (in het engels)
Geschiedenis van het ondergoed en de bh (in het engels)

foto: Hünkemoller

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links