Vrouwengeschiedenis per week

Week 23
5 juni - 11 juni 2006

Marie AntoinetteMarie Antoinette

Deze week is de wereldpremiere van de film Marie-Antoinette, over de Franse koningin wier leven eindigde onder de guillotine.
Het leven van Marie Antoinette (2 november 1755 - 16 oktober 1793) was veelbewogen. Ze was het vijftiende kind van Keizer Frans I van Oostenrijk en Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Net als veel van haar broers en zussen werd voor Marie Antoinette een huwelijk gearrangeerd om politieke redenen. Ze werd uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins Lodewijk Augustus, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
Dit huwelijk was gearrangeerd om de nog jonge alliantie tussen Oostenrijk en Frankrijk te onderstrepen (tot 1756 waren beide landen nog aartsvijanden). Het huwelijk tussen Lodewijk en Marie Antoinette vond plaats op 16 mei 1770, Marie Antoinette was toen dus nog maar 14 jaar oud. Marie Antoinette had het aanvankelijk heel moeilijk aan het Franse hof omdat een groot deel van de hovelingen zeer anti-Oostenrijks was.
Doordat ze niet altijd even handig met de etiquette omging, ze pas laat troonopvolgers baarde en er ook nog een frivole levensstijl op na hield, was ze geen geliefde koningin. Tijdens de Franse Revolutie kreeg ze het dan ook zwaar te verduren. Desondanks betrad Marie Antoinette op 16 oktober 1793 met opgeheven hoofd het schavot.

Het levensverhaal van Marie Antoinette
De laatste brief van Marie Antoinette, geschreven aan haar schoonzus, Elisabeth van Frankrijk
Het leven van Marie Antoinette is uitgebreid vastgelegd in schilderijen
Uitgebreide site over Marie Antoinette (in het engels)
Nog een site over Marie Antoinette (engels)
Meer over de film Marie Antoinette, met fragmenten


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links