Vrouwengeschiedenis per week

Week 25
19 juni - 25 juni 2006

Josephine CulbertsonJosephine Culbertson

Deze week worden in Verona de Wereldkampioenschappen bridge gespeeld. Een van de bekendste vrouwen uit de bridgegeschiedenis is Josephine Culbertson (meisjesnaam Josephine Murphy Dillon). Zij was getrouwd met Ely Culbertson, de man die het bridge in Amerika tot grote bloei heeft gebracht. Zijn vrouw Josephine was niet alleen een getalenteerd speelster, ze had ook de uitstraling van een echte diva.
Ely ontmoette Josephine in 1921 op de Knickerbocker Whist club in New York (whist is de voorloper van het spel bridge) toen hij daar met kaarten zijn geld probeerde te verdienen. Josephine was toen al een van de beste bridgespeelsters en -leraren van New York. In 1923 kwam het tot een huwelijk.
Al snel was het paar wereldberoemd als bridgespeler. Met het oprichten van het tijdschrift Bridgeworld, het geven van cursussen en het publiceren van lesmateriaal bouwden Ely en Josephine al snel een reputatie op als bridgeautoriteit. Deze reputatie legde het paar geen windeieren: alleen al met het publiceren van artikelen in kranten over bridge werd een inkomen van duizenden dollars per week gegenereerd.
In 1938 kwam het tot een echtscheiding en maar de succesvolle samenwerking tussen Ely en Josephine werd nog jarenlang voortgezet.

Korte biografie van Josephine Culbertson (klik op de link, engels)
Uitgebreide biografie van Josephine (engels)
Over Ely Culbertson (in het engels)
Site van het nederlandse bridgemuseum

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links