Vrouwengeschiedenis per week

Week 26
26 juni - 2 juli 2006

Zomerspecial 1: De make-up van MabelMake-up in Egyptische oudheid

Vakantie is lekker luieren in de zon met een glossy en een koel drankje bij de hand. Daarom deze zomer een 'glossy' special op vrouwengeschiedenis.nl. Deze week aandacht voor make-up.

We beginnen bij Mabel Williams. Zij kon in 1913 niet vermoeden dat ze wereldberoemd zou worden doordat haar verloofde haar aan de kant had gezet voor een getrouwde vrouw.
Mabel ging, nadat haar vriendje Chet haar gedumpt had, te rade bij haar broer T.L. Williams. Hij was chemicus en bood Mabel de helpende hand om haar vriendje terug te veroveren, allereerst door haar een verpletterend uiterlijk te geven. Hij mengde vaseline met steenkoolpoeder en adviseerde Mabel daarmee haar wimpers te verfraaien. Het werkte, Chet vroeg Mabel alsnog ten huwelijk.
Ook broer T.L. Williams verging het steeds beter na zijn uitvinding van de mascara. Hij richtte een bedrijfje op om de mascara waar zijn zus zo enthousiast over was aan de man te brengen. Hij vernoemde het bedrijf naar zijn zus Mabel en het woord vaseline: zo ontstond Maybelline.
T.L. veroverde door veel adverteren en het uitvinden van steeds weer nieuwe producten een groot deel van de make-up markt. Pas 54 jaar na zijn eerste uitvinding stopte hij met werken bij Maybelline en verkocht hij zijn bedrijf (in 1967). De mascara wordt wereldwijd nog steeds verkocht.

Meer over de geschiedenis van Maybelline
De geschiedenis van de make-up
Make-up kan ook een statement zijn, bijvoorbeeld voor hippies en punkers
Alles over make-up op Beauty in Nederland, ook met geschiedenis
Uitgebreide site over make-up geschiedenis (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links