Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
31 juli - 6 augustus 2006

Spionnes: Leonie Brandt Putzspionne Leonie Brandt Putz

Deze week kondigde spellenfabrikant Jumbo aan dat het beroemde spel Stratego zal worden aangepast. Voor het eerst komt er een vrouw in het spel, een spionne.
Ook in het echte leven worden regelmatig spionnes ingezet. Bijna iederen kent wel Mata Hari, misschien wel de beroemdste spionne allertijden. Minder bekend maar minstens zo intrigerend is de geschiedenis van Leonie Brandt Putz.
Deze actrice werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel voor de Nederlandse als voor de Duitse geheime dienst. Ook na de oorlog werkte ze voor de voorloper van de huidige inlichtingendienst AIVD. Ze had contacten in de hoogste kringen van Nederland.
In 1950 keerde het tij: Leonie werd beschuldigd van oorlogsmisdaden. Wegens gebrek aan bewijs wordt de zaak echter na vijf jaar geseponeerd.
Leonie Brandt Putz is vooral bekend geworden als degene die geruchten over de 'Stadhoudersbrief' in de wereld heeft gebracht. Ze verklaarde in 1947 dat Prins Bernhard tijdens de oorlog middels een brief zou hebben geprobeerd (onder de Duitse bezetter) stadhouder van Nederland te worden, waarbij zijn vrouw Juliana dus als koningin opzij gezet zou worden. De brief is echter nooit gevonden en tot dusver is Leonie ook de enige die melding heeft gemaakt van het bestaan van de brief.
In 1978 overlijd Brandt Putz onder mysterieuze omstandigheden. Haar leven is nog steeds met veel vraagtekens omringd, maar zo hoort het ook bij een spionne...


Meer over de spionne in Stratego
Over Leonie Brandt Putz, met geluidsfragment
Boekbespreking van de biografie van Leonie Brandt Putz
Over Leonie en de stadhoudersbrief
Prins Bernhard over de stadhoudersbrief
Lees ook ons dossier over Mata Hari
Neem een kijkje in het Spymuseum (engels),
daar is ook het uniform van de vrouwelijke contraspion van de foto te zien.


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links