Vrouwengeschiedenis per week

Week 40
2 oktober - 8 oktober 2006

Beatrix PotterBeatrix Potter

Deze week is de kinderboekenweek weer begonnen met als thema 'Dieren'. Er zijn veel kinderboeken over dieren, maar van al die boeken over dieren zijn die van Beatrix Potter waarschijnlijk de beroemdste. Haar boeken over Peter Rabbit (Pieter Konijn) verkopen wereldwijd nog steeds goed.

Beatrix Potter werd geboren in London in 1866. Als kind had ze al een grote belangstelling voor de natuur maar ze werd door haar ouders daarin niet erg gestimuleerd. Ze smokkelde regelmatig dieren haar huis binnen en bestudeerde deze dan samen met haar broer. Tijdens vakanties met haar ouders in Schotland en het Lake District ontwikkelde ze ook een belangstelling voor de natuur om haar heen.
Deze belangstelling uitte zich ook in haar tekeningen van schimmels die ze maakte met behulp van een microscoop. Een oom van Beatrix probeerde voor haar een opleiding te regelen in de Botanische tuinen van Kew bij London, maar de opleiding weigerde haar toe te laten omdat ze een vrouw was.
Peter Rabbit Gelukkig liet Beatrix zich niet ontmoedigen en ging ze door met tekenen. In 1902 publiceerde ze haar eerste Peter Rabbit verhaal dat op een warme ontvangst kon rekenen.
Door de verkoop van haar boeken had ze een eigen inkomen en kon ze zelfstandig gaan wonen in het Lake District. Daar kocht ze gedurende haar leven steeds stukken grond om terug te geven aan de natuur. Bij haar overlijden in 1943 liet ze een gebied van zestien vierkante kilometer na dat nog altijd natuurgebied is.

Het leven van Beatrix Potter wordt verfilmd: volgend voorjaar verschijnt de film 'Miss Potter' met Renée Zellweger als Beatrix Potter.

De site van de Kinderboekenweek
Meer over Beatrix Potter en haar werk
Uitgebreide biografie van Beatrix Potter (in het engels)
Er is een Beatrix Potter attractiepark in Engeland (engels)
Meer over het erfgoed van Beatrix Potter

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links