Vrouwengeschiedenis per week

Week 42
16 oktober - 22 oktober 2006

Wetenweek: Maria Reiche en de Nazca-lijnenMaria Reiche Nazca-lijnen

Van 18 tot en met 25 oktober is het Wetenweek. Tijdens deze week kan er een kijkje worden genomen achter de schermen van wetenschap en techniek in allerlei laboratoria en onderzoekscentra. Voor sommige wetenschappers is de luxe van een goed uitgeruste werkplek niet weggelegd. Een van hen was Maria Reiche, zij werkte meer dan vijftig jaar in het open veld. Bovendien kon ze het resultaat van haar werk niet eens goed bekijken, dat is alleen vanuit de lucht te zien.
Maria Reiche werkte aan de Nazca-lijnen Peru. De Nazca-lijnen zijn kilometers lange tekeningen op de grond (geoglyfen), vlakbij de Peruaanse stad Nazca. Ze zijn waarschijnlijk tweeduizend jaar oud en zijn deel van de grote mysteries van de geschiedenis. Waarom zijn ze gemaakt en door wie?
Dankzij het werk van Maria Reiche, die vrijwel haar hele leven aan de lijnen heeft gewerkt, zijn de lijnen in kaart gebracht en geconserveerd. Sinds 1995 maken de lijnen deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.
Maria Reiche overleed in 1998 op 93-jarige leeftijd. Haar huis is nu een museum gewijd aan de Nazca-cultuur en de lijnen.


Op de site van de Wetenweek zijn alle activiteiten te vinden
Meer over de Nazca-lijnen
Meer over Maria Reiche
Uitgebreide site over Reiche en haar werk (in het duits)
Site met veel links en informatie over Maria Reiche (engels)
De theorie van Reiche over de Nazca-lijnen in haar eigen woorden (engels)


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links