Vrouwengeschiedenis per week

Week 43
23 oktober - 29 oktober 2006

Mechteld ten Ham, de laatste heks van NederlandMechteld ten Ham: heks?

Op 31 oktober is het Halloween, of in het Nederlands: Allerheiligen. In de oude Keltische traditie was dit feest het begin van een nieuw jaar (Samhain). Dit feest werd en wordt ook in de Wicca (het 'heksen'geloof) gevierd als het nieuwjaarsfeest.
In de late Middeleeuwen was het openlijk vieren van Samhain geen goed idee. Je kon dan beschuldigd worden van hekserij met het risico op de brandstapel te eindigen. In Nederland werd waarschijnlijk voor het laatst op 25 juli 1605 een vrouw als heks verbrand: Mechteld ten Ham uit 's-Heerenberg.
Mechteld werd in het dorp al langer gezien als verdacht persoon. Er gingen veel roddels over haar rond. Toen de beschuldigingen van hekserij steeds luider werden kreeg ze het advies te verhuizen of zich te laten wegen bij de de Heksenwaag in Oudewater. Maar Mechteld weigerde zich te laten verjagen.
De beschuldigingen hielden aan en er werd een proces gestart tegen Mechteld. Nadat ze na martelingen nog steeds niet bekende dat ze een heks was, besloot de rechtbank tot het doen van de heksenproef. De verdachte werd daarbij in het water gegooid. Wie zonk was geen heks, wie bleef drijven wel. Heksen wogen immers niks want anders konden ze niet vliegen. Mechteld bleef drijven tijdens deze proef in het plaatsje Azewijn. Ze werd daarom tot heks verklaard en veroordeeld tot de brandstapel.
Op de plaats van haar huisje in 's-Heerenberg staat nu een beeld ter nagedachtenis aan Mechteld. Hoewel ze waarschijnlijk geen heks was is er toch voor gekozen om haar af te beelden als klassieke heks met bezem en punthoed.


Meer over Halloween
Voor wie helemaal los wil gaan, een pagina vol Halloweenlinks
Meer over Wicca
Het verhaal van Mechteld ten Ham
Site van de Heksenwaag in Oudewater
Over Amerikaanse heksen

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links