Vrouwengeschiedenis per week

Week 44
30 oktober - 5 november 2006

Hortense de Beauharnais, koningin van NederlandHortense de Beauharnais

Tweehonderd jaar geleden, in 1806, krijgt Nederland een koningin: Hortense de Beauharnais. Ze was getrouwd met de Lodewijk Napoleon, die door zijn broer, de Franse keizer Napoleon Bonaparte, tot koning van Nederland werd gekroond. Om het nog ingewikkelder te maken: de moeder van Hortense was Josephine, de vrouw van keizer Napoleon. Napoleon huwde dus zijn stiefdochter uit aan zijn broer. Hortense was niet erg gelukkig in Nederland en in haar huwelijk, maar ze kreeg wel drie kinderen.
In 1810 trad Lodewijk Napoleon al weer af en ging het paar uit elkaar. Hoewel Hortense dus geen koningin meer was bleef ze zich toch La Reine Hortense noemen. Ondanks de scheiding van haar man bleef het lot van Hortense bepaald worden door haar banden met de familie Napoleon. Ook na de verbanning van haar stiefvader naar Elba (die toen weer gescheiden was van haar moeder) bleef ze hem steunen. Hierdoor kon ze na de val van het Keizerrijk niet langer in Frankrijk blijven. Na wat omzwervingen door Europa kocht ze het slot Arenenberg, waar ze in 1783 ook geboren was. Tot haar dood in 1837 bleef ze daar wonen.
Vorige week verscheen er een boek over het woelige leven van deze 'vergeten koningin', geschreven door historica Thera Coppens. Daarin wordt de geschiedenis van Hortense en van Nederland onder Napoleon nader bekeken. Ook de muziek die Hortense componeerde krijgt daarin aandacht. Misschien iets om te lezen bij de kachel...


Uitgebreide biografie van Hortense de Beauharnais (met literatuurlijst)
Meer over het boek van Thera Coppens
Site met onder andere muziek van Hortense (en i-pod download)
Een tekening door Hortense is gewoon als poster verkrijgbaar

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links